Kosgeb Girişimcilik İş Planı Hazırlama
KOSGEB yeni iş yeri açmak için destek almak isteyen girişimciler için oluşturmuş olduğu ” Girişimcilik Destek Programı ” 2020 itibarı ile sil baştan yeniden tasarlanmıştır. Artık yeni ana adı olan ” Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ” artık hibe desteği 60.000 TL ile 370.000 TL arasında yer almaktadır. Kuracağınız işletme modeline göre bu desteklerden yeni işletme kuracak olan bütün girişimciler istifade edebilmektedir. Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği olarak bu ana isim altında 2 ye ayrılan bu programlar hakkında tüm bilmeniz gerekenleri sizler için yer verdim.
KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı
Daha önce ” Girişimcilik Destek Programı ” adı altında var olan bu programın ismi artık ” Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ” olarak yer almaktadır. Yine daha önce tek bu ana isim ile verilen yeni iş yeri kuracaklar için destekler artık 2 alt başlık olarak verilmektedir. Bunlar;
- Geleneksel Girişimci Desteği
- İleri Girişimci Desteği
Değişmeyen tek şek ise her bu iki program için başvurunun ilk şartı olan ” Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ” alınmasıdır. Eğitimlerin İnternet üzerinden ” Uzaktan Eğitim ” teknolojisi ile alınmasıdır.
İş yerlerini açmadan https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden ‘Online Girişimcilik Eğitimlerini’ alarak tamamlamaları tavsiye olunur.
KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Desteği Program
Yeni iş yeri kuracak olan girişimciler için kurulmuş olan bir destek programıdır. Program kendi altında 2 şekilde yer almaktadır. Bunlar;
- Gerçek Kişiler Tarafından Kurulmuş İşletmeler
- Sermaye Şirketi Statüsünde Kurulmuş Olan İşletmeler
Bu her iki sektörler içinde işletme kuracakların mutlaka iş fikirlerinin KOSGEB desteklenen Sektörler ve NACE kodları içerisinde iş fikirlerinin yer alması gerekir. Bakın burası çok önemli!!! Şayet iş fikriniz ” İMALAT ” sektörü içerisinde yer almıyor ise mutlaka başvuru yapmanız gereken KOSGEB destek programın bu olduğunu unutmayınız.!
https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Girisimciligi%20Gelistirme%20Destek%20Programi/02.03....
Ama iş fikriniz KOSGEB Desteklenen Sektörler içerisinde yer alan NACE kodlarında ” İMALAT ” sektörü içerisinde ise o zaman başvuru yapmanız gereken program biraz sonra da bahsedecek olacağım ” İleri Girişimci Desteği ” programıdır. Şimdi sizlere ” Geleneksel Girişimcilik Desteği ” programın içeriğinden bahsedeyim.Program daha önceleri almış olduğunuz iş makine ve kira ile çalışanlar için yapılan giderler için destek verir iken artık çoğunluk ile çalıştırdığınız sigortalı primine göre destek sağlamaktadır. Daha öncesi ile şimdiki sistemin artı ve eksileri tartışılır ama bu verilen hibe miktarında ciddi bir artık olduğu aşikardır.
Gerçek Kişiler Tarafından Kurulmuş Olan İşletmeler: ( 1 ile 12 ay içinde )
- İş yerinin ilk kuruluş desteği olarak sorgusuz sualsiz size 5.000 TL hibe verilir.
- 1 ile 12 ay sonuna kadar çalıştırmış olduğunuz işçiler SGK prim ödemelerine göre 12 ay dolmasından sonra size en fazla 20.000 TL kadar hibe verilmektedir. Bu prim gün sayısının hesabını sizler de rahatlık ile yapabilirsiniz. Senede 365 gün ama iş günü olarak ortalama olarak 249 gün olduğuna göre 1 yılda 1 kişi çalıştırmanız durumunda yıl sonunda 5.000 TL daha hibe alırsınız. 3 Kişi dönemler halinde çalıştırmanız durumunda 10.000 TL alırsınız. 4 kişi dönemler halinde çalıştırır iseniz de 20.000 lira hibe yıl sonunda alırsınız.
- 30 yaşından genç iseniz, engelli, kadın, gazi ve şehit yakını iseniz 1 ile 12 ay sonunda + 5.000 TL daha hibe alırsınız.
Böylece iş yeri kurumu için 5.000 TL 1 ile 12 ay sonunda en üst prim gününü yakalar iseniz 20.000 TL 30 yaşından genç veya engelli, gazi yada kadın veya şehit yakını iseniz + 5.000 TL daha hibe alarak ilk yıl toplamda cebinize 30.000 TL girecektir. ( Şirket olmanız durumunda ise ilk sene fazladan verilen + 5.000 TL kuruluş desteği sayesinde 35.000 TL hibe alırsınız. )Gerçek Kişiler Tarafından Kurulmuş Olan İşletmeler: ( 12 ile 24 ay içinde )
- Engelli, şehit yakını, 30 yaşından küçük girişimci, kadın yada gazi olmanız durumunda 12 ile 24 ay sonunda + 5.000 TL hibe alırsınız.
- Çalıştırmış olduğunuz kişi gün prim sayısına göre ise yine 12 ile 24 ay sonunda en fazla 20.000 TL daha hibe almış olursunuz. ( Prim miktarları tabloda yer aldığı ve nasıl hesaplandığını biraz önce bahsettiğim için yeniden aynı konuya girmeyeceğim.
Buna göre ise 24 ay sonrasında şahıs şirketi iseniz en fazla 25.000 TL ile hibe toplamda 2 yıl içinde 55.000 lira hibe alırsınız. Fakat sermaye şirketi iseniz 12 ile 24 ay sonunda yine en fazla 25.000 TL hibe ilk sene 35.000 TL ile birlikte 60.000 TL hibe almış olursunuz.
KOSGEB İleri Girişimci Desteği Programı
Bu programdan yararlana bilmeniz için iş fikrinizin KOSGEB Desteklenen sektörler ve NACE kodları içerisinde yer alan ” İMALAT ” sektörü içerisinde yer alan bazı iş fikirleri arasında yer alması gerekmektedir. Yine bunun yanı sıra ” Uzaktan Eğitim ” ile ” Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ” programından ” İleri Girişimcilik Eğitimi ” almış yeni girişimciler yararlanırlar. Bu sektörler arasında yer almanız ve eğitimi almanız durumunda sizlere verilecek olan işletmenin 1 ile 24 ay süre zarfındaki hibe miktarları yukarıdaki yer alan tablo ve şartlar ile bire bir aynıdır.! Bu neden ile bu konuya yeniden girmeme hiç neden yoktur. Ancak, programın bunun haricinde sizlere sağlamış olduğu destek oranları aşağıdaki tabloda yer aldığı gibi çok daha fazladır.
Bu şarta uygun ve işletmeniz ” İMALAT SEKTÖRÜ TABLOSUNDA ” şayet;- Teknoloji seviyesi ” düşük ” de yer alıyor ise alacağınız makine için 100.000 lirasına 75.000 TL hibe alırsınız.
- Orta düzey ise 20.000 liralık harcamanıza 150.000 TL hibe alırsınız.
- Yüksek düzeyde yer alıyor ise de 300.000 TL için de 225.000 lirasını hibe olarak geri alırsınız.
Ayrıca bunların yanı sıra 10.000 TL danışmanlık desteği içinde 7.500 TL hibe alırsınız. Tüm bu bahsetmiş olduğumuz destek programları için ilgili şartların haricinde yeni girişimcinin.
- FETÖR, PKK gibi yasa dışı suç örgütleri ile bağının olmamış olması.
- Daha önce KOSGEB den hibe almamış olması.
- İş fikrini ” Girişimcilik Eğitimi ” sonrası sunum yapması.
- Daha sonra KOSGEB kaydı oluşturup, başvuruda bulunması gerekmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) amacı, işsizliği düşürmeye yönelik çalışmalar yapmak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan KOBİ ile yeni iş fikrine sahip olan girişimcilere destek olarak doğru bir şekilde ticari hayata dahil etmektir. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin devlet desteğiyle işlerini geliştirme, büyütme, yurt dışına açılma gibi birçok alanda yardımcı olmak için çalışmalarda bulunur. Bu desteklerden en önemlileri KOSGEB hibe ve kredileridir. Mevcut işletmesi olan KOBİ ve yeni iş kurmak isteyen girişimciler KOSGEB desteklerinden faydalanabilir ve hibe alabilirler.
Girişimci Desteklerine Nasıl Başvurulur?
Yeni iş yeri kuracak olan girişimcilere ”Girişimcilik Destekleri” adı altında yer alan ”Geleneksel Girişimci Destek Programı” ile destek veriliyor. KOSGEB başvuru şartları nedir?
- 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
- Daha önce KOSGEB’den hibe almamış olmak
- KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmış olmak ya da online eğitimleri tamamlamış olmak
- Belirli suçlarından hüküm giymemiş olmak
- Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olmak
KOSGEB başvuru adımları nelerdir?
- KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları içerisinde yer alan bir iş fikrine sahip olmak
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusuna bulunarak ”Girişimcilik Sertifikası” almak
- İşletmeyi kendi sermayesi ile kurmak
- KOSGEB ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ve sonrasında iş fikri uygun ise ”İleri Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunmak
- Başvuru sonrasında verilen sürede KOSGEB iş planı projesini sunmak
Girişimcilik eğitimlerine e-devlet üzerinden başvuru yapılır. Bu eğitimler herkesin katılımına açık ve tamamen ücretsizdir. Eğitimler elektronik ortamlarda gerçekleştiği için günün her saatinde eğitime kolaylıkla katılım sağlanabilir. İleri ve Geleneksel Girişimcilik Eğitimlerine başvuru için KOSGEB’e veya başka bir kuruma gitmeye gerek kalmaz. Daha önceden KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan girişimciler de diğer başvuru şartlarını taşımaları halinde 01.01.2021 tarihine kadar geleneksel girişimci programına veya ileri girişimci programına başvuru yapabilir.
KOSGEB Girişimcilik Yardımları Nasıl Alınır?
Geleneksel girişimci programına yapılan başvurular KOSGEB Müdürlüğü tarafından değerlendirilir. İleri Girişimci Programı başvuruları ise öncelikle ön değerlendirmeye tabi tutulur. Ön değerlendirme sonrasında başvuru kurul tarafından değerlendirilir. Başvuru Değerlendirme sonucu ‘‘KOBİ Bilgi Sistemi” üzerinden işletmeye bildirilir. Başvuru sonucunun bildirilmesinden sonra kabul edilen başvurular için taahhütname ile destek programı başlar. Program süresi bu tarihten sonra iki yılı kapsar. Başvuru kabul edilip taahhütname onaylandıktan hemen sonra kuruluş desteği talep edilebilir. Destek ödeme talepleri de KOSGEB web sitesi üzerinden elektronik ortamda yapılır. Geleneksel girişimci destek başvurusu, ileri girişimci destek programı başvurusu ve destek ödeme başvurularının alınması (tüm destek programlarının) talepleri KOSGEB e-hizmetler linki üzerinden yapılır.
KOSGEB’in vermiş olduğu destekler ile ilgili olarak daha fazla bilgi için;
TEKLİF İSTE BUTONUNDA TEKLİF ALABİLİRSİNİZ. AYRICA WHATSAPP DESTEK HATTIMIZI KULLANABİLİRSİNİZ.
250 GİRİŞİMCİ BİZİMLE İŞ YERİNİ KURARAK DESTEK ALMIŞTIR.
https://www.europa.com.tr/teklif-al